Bekkenbodemreëducatie

Bekkenbodemreëducatie is een specifieke therapie die zich richt op de bekkenbodemspieren (de sluitspieren) en op problemen met blaas en darmen zoals incontinentie, verzakkingen, constipatie,... . In mijn praktijk behandel ik zowel vrouwen, mannen als kinderen.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Prenatale kinesitherapie bestaat uit 2 delen. Enerzijds de prenatale oefeningen om eventuele zwangerschapsklachten te verhelpen en om het welbevinden van de aanstaande mama te bevorderen. Anderzijds worden er lessen gegeven ter voorbereiding op de bevalling: het leren opvangen van de weeën met specifieke technieken (relaxatie, ademhalingstechnieken,...) en het leren toepassen van de correcte perstechniek. Postnatale kinesitherapie bestaat uit het opnieuw verstevigen van de spiergroepen die verzwakt zijn door zwangerschap en bevalling. In de eerste plaats wordt hierbij nadruk gelegd op de bekkenbodemspieren, maar ook op buikspieren, bilspieren,... .

Relaxatietherapie

In relaxatietherapie of ontspanningstherapie leren we om meer controle te hebben over spanningen die we opbouwen. Deze spanningen kunnen zowel
lichamelijk zijn (de spieren zijn te gespannen en geven dan klachten zoals nekpijn, rugpijn,...) of mentaal (het ervaren van stress, onrust,...). Deze oefeningen worden vooral toegepast bij spanningsgebonden klachten zoals hyperventilatie, spanningshoofdpijn, chronische pijn,... .

Kinesitherapie bij CVS, fibromyalgie, spasmofilie

De behandeling van CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), fibromyalgie en spasmofilie bestaat uit 2 fases. De eerste fase is de recuperatiefase.
Door ontspanningsoefeningen, lichte oefentherapie, pijnverlichting en massage, het leren doseren van energie (zorgen voor een goede afwisseling van rust en activiteit) en het verkrijgen van inzicht in het ontstaan en het aanhouden van de klachten, leren we om er meer controle over te krijgen en te recupereren. In een tweede fase, wanneer er reeds een verbetering van de klachten is opgetreden, wordt er overgegaan naar de reconditionerende fase (het terug winnen van fysieke mogelijkheden) waarin we werken aan een opbouw van mogelijkheden.

De behandelingen gebeuren op voorschrift van een arts en steeds op afspraak.