Bekkenbodemreëducatie
Bekkenbodemkinesitherapie is een gespecialiseerde therapie die zich richt op de bekkenbodemspieren. Deze spieren hebben een aantal belangrijke functies zoals plas en stoelgang ophouden, blaas en darm ondersteunen, mogelijkheid tot ontspannen plassen en stoelgang maken, … Wanneer er problemen zijn in het functioneren van deze spieren kunnen er problemen optreden bv. urineverlies, obstipatie, verzakkingen, pijn bij gemeenschap, … Bekkenbodemreëducatie richt zich op het aanleren van adviezen en van oefeningen/technieken om de functie van deze spieren terug te verbeteren.
Deze technieken kunnen volgende zaken omvatten:
Informatie over correcte plas-, drink-, en stoelganggewoonten
Plas-, drink-, stoelgangschema bijhouden
Oefentherapie voor de bekkenbodemspieren
Oefeningen en meting m.b.v. biofeedbackapparatuur
Elektrostimulatie

Deze therapie richt zich naar zowel vrouwen, mannen als kinderen met bekkenbodemproblemen.
Relaxatietherapie
Wanneer op een zeker moment in je leven de hoeveelheid stress en spanning de grens van je draagkracht overschrijdt, kan dit letterlijk voelbaar worden. Er kunnen fysieke klachten ontstaan zoals spanningshoofdpijn, hyperventilatie, nek- en schouderspanning, slaapproblemen, … of meer mentale klachten zoals innerlijke onrust, piekeren, … Je lichaam vertelt je op dat moment dat er een teveel aan spanning aanwezig is.
Relaxatietherapie/ontspanningstherapie is een discipline binnen de kinesitherapie welke zich richt op het leren ontspannen. Door middel van relaxatietechnieken kan je leren om je bewuster te worden van hoe spanningen zich vertalen naar je lichaam. De bedoeling is dan dat je deze spanningen sneller zult aanvoelen en dat je ze kan verminderen zodat je je klachten onder controle krijgt.
Er zijn verschillende technieken mogelijk zoals:
Progressieve spierontspanningstechnieken
Ademhalingsoefeningen
Visualisatie-oefeningen
Ontspannende bewegingsoefeningen
Hartcoherentietraining
Manuele spierontspannende technieken / massage

We gaan in het begin van de therapie na welke technieken bij je kunnen passen en sturen bij waar nodig zodat het op jouw maat is en voor jou werkt.
Therapie bij CVS, fibromyalgie, spasmofilie
Deze therapie bestaat uit 2 fases: in de eerste fase wordt er gewerkt op inzicht in de klachten en de onderhoudende factoren en op recuperatie en stabilisatie.
De eerste fase omvat:
Informatie over de klachten en over de ontstaansmechanismen en onderhoudende factoren
Pijneducatie
Relaxatie- en ademhalingsoefeningen
Rustige oefentherapie gericht op stretching, lichaamsbewustzijn, mobilisatie
Pacing, adviezen omtrent levensstijl en doseren van de beschikbare energie, inzicht en afstemming belasting-belastbaarheid
Manuele pijnstillende behandelingen, massage
De tweede fase richt zich op het geleidelijk terug opbouwen van de mogelijkheden en dit door:
Oefentherapie gericht op kracht en uithouding
Reconditionering
Belastingen verhogen in functie van de toenemende belastbaarheid
Door het volgen van deze therapie leer je je lichaam meer versoepelen en ontspannen en leer je de instandhoudende factoren beter kennen zodat je er anders mee kan omgaan en op die manier meer controle kan krijgen over je klachten. In tweede instantie kan je je lichaam vervolgens terug heel geleidelijk aan versterken.